Pas krokodilit, Lacoste shton edhe 10 specje në zhdukje

Marka franceze e modës po bashkëpunon me Bashkimin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës për një sasi të limituar të këmishave që përmbajnë 10 specie në zhdukje aty ku shfaqet emblema tradicionale e krokodilit.

Numri i bluzave të prodhuara me logon e kafshëve, tregon numrin e mbetur të këtyre specieve në natyrë.

Krokodili është sinonim i Lacoste sepse përfaqëson historinë e kompanisë. Themeluesi i kompanisë, René Lacoste, ishte lojëtari i parë i tenisit i cili mori nofkën “Krokodili”, edhe pse arsyeja nuk është plotësisht e qartë, ka një sërë shpjegimesh.

Duke blerë këmisha, njerëzit po marrin pjesë në ndihmën e IUCN dhe Lacoste në luftën për ruajtjen e kafshëve të egra në mbarë botën, thotë kompania.

 

 

Breshka e Burmës 

E ardhmja e kësaj breshke e ujërave të ëmbla me ngjyrë spektakolare me origjinë nga Burma duket mjaft e errët.

Grumbullimi i vezëve të saj për konsum lokal dhe për vende të tjera, e bëjnë atë një specie të rrezikuar me njeriun si shkaktar kryesor.

 

Javan

Rinoqeronti Javan, një kafshë shumë e rrallë, e qetë dhe e vetmuar.

Tani ato gjenden vetëm në Indonezi, i mbrojtur rreptësisht nga autoritetet si në fusha ashtu edhe në pyjet e shiut.

Ata janë të rrezikuar për shkak të shkallës së ulët të riprodhimit të tyre, si dhe për gjuajtje intensive për brirët.

 

Lemuri sportiv

Ky primat, pak më shumë se 50 centimetra nga koka tek bishti, peshon rreth 800 gram.

Ai mund të gjendet në pyjet e thata të Madagaskarit të Veriut.

Shkatërrimi i habitatit të saj për bujqësi dhe shpyllëzimi e ka bërë këtë specie të rrezikuar në mënyrë kritike.

 

Kondori kalifornian 

Me krahë që mund të arrijnë në 3 metra, kondori kalifornian, është zogu më i madh fluturues në Amerikë.

Mbijetesa e tij është e kërcënuar nga helmimi prej plumbit dhe mbeturinat e shkaktuara nga njeriu që ndotin habitatin e saj natyror.

 

 

Kakapo

Ky papagall jeton në Zelandën e Re dhe mund të rritet deri në 60 cm.

Kakapo mashkull prodhon një thirrje të çuditshme dhe të fuqishme ‘për të tërhequr femrat’.

Kjo është një specie e rrezikuar kryesisht për shkak të shkallës shumë të ulët riprodhuese.

 

Vaquita

Ky lloj delfini jeton në grykëderdhjen e Gjirit të Kalifornisë, një gji i vetmuar detar.

Ai noton me ritëm të qetë në ujërat e cekëta.

Peshon rreth 48 kg dhe është 1.5 metra i gjatë.

Kjo është një specie e rrezikuar në mënyrë kritike për shkak se ngatërrohet në rrjetën e karkalecave.

 

Anegada Ground Iguana

Kjo iguana, e lindur në Ishullin e Virgjër Britanike të Anegadës, është një herbivore që mund të peshojë deri në 6 kilogramë dhe mbi 60 centimetra.

Ajo jeton në një pyll tropikal të thatë.

Për fat të keq, mbarështimi i gjedhëve dhe bujqësia e bëjnë habitatin e tyre të tkurret, teksa macet dhe qentë e egër e kapin lehtësisht si një pre të shijshme.

 

Majmuni Cao-vit

Ky majmun është një nga më të rrallët në botë.

Me gjithë peshën midis 5 dhe 10 kg, Cao-vit mund të lëkundet nga dega në degë me gatishmëri të madhe.

Ai gjendet në kufirin midis Kinës dhe Vietnamit, ku shpyllëzimi redukton habitatin e saj.

 

Saola

Këta herbivorë të turpshëm dhe të vetmuar kanë një jetë të qetë në malet e Vietnamit dhe Laosit.

Mbijetesa e tyre kërcënohet për shkak të gjuetisë intensive në zonë, duke e bërë saolan një nga gjitarët e vetëm të mëdhenj në rrezik kritik të zhdukjes.

 

Tigri i Sumatrës 

Ky mishngrënës, i cili mund të peshojë deri në 100 kg dhe rreth 2 metra i gjatë jeton në ishullin indonezian të Sumatrës.

Është gjenetikisht i dallueshëm nga tigrat e tjerë territorial dhe përbën një subspecie më vete. Në ditët e sotme, kërcënimet kryesore me të cilat ballafaqohet janë gjuetia dhe shpyllëzimi.

mp