“Parku i Artit”- Ish-Kinostudio, me statujat e Antonio Gramshit, Leninit dhe Stalinit

Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro dhe Presidenti i Rajonit te Pulias Michele Emiliano, firmosën në Bari një tjetër marrëveshje kulturore dhe ekonomike për realizimin e projektit artistik “Shokë dhe engjëj” që synon ndërtimin e Parkut të Artit në kopshtin e ish-Kinostudios për të krijuar kështu një pol të ri artistik në të ashtuquajturën periferi e Tiranës,

Projekti, që titullohet “Shokët dhe engjëjt”, hapësirë-kopsht, i dedikohet Antonio Gramshit (Antonio Gramsci-t) dhe statujave të Stalinit dhe Leninit, që aktualisht qëndrojnë në murin e pasmë të Galerisë Kombëtare të Arteve.

Sipas ministrisë Turi dhe Tirana, janë dy qytetet nga Pulia dhe Shqipëria, që përmes fillit të filozofisë së Antonio Gramsci-t, mendimtari italian me origjinë shqiptare, jo vetëm krijojnë fabulën e Parkut të Artit “Shokë dhe Engjëj”, duke rindërtuar qelinë e burgimit ku Gramsci shkroi Fletoret e famshme, por me ndërthurjen e instalacioneve të statujave të realizmit socialist të Galerisë Kombëtare të Arteve, ky projekt sjell një provokim të debatit të nevojshëm dhe ende të munguar mbi përballjen me të kaluarën tonë komuniste.

“Këto statuja, përdorimi i të cilave ka një valencë të fortë simbolike, që janë mbuluar e zbuluar, ulur e ngritur, admiruar e përçmuar, do duhet të gjejnë një vend të lexueshëm e të hapur ndaj debatit e reflektimit, edhe për të përfaqsuar një pikë ndalese në atë që e kemi quajtur Rrugët e Kujtesës.

E di mirë, që puna me këto vepra do të provokojë debate mbi tema delikate, por, me kurajo, janë tema të cilat duhet t’i përballim vazhdimisht, të paktën brezi im që kaloi gjysmën e jetës në diktaturë e ka detyrimin t’i hapë e t’i përballë.

Por ky projekt, bashkë me ofiçinën e artit që synon restaurimin e makinave të vjetra të rekuizitës së Kinostudios dhe aktivizimin e artistëve të rinj, do të përtërijë edhe pëlhurën urbane të kryeqytetit duke krijuar një qendër te re arti, shoqërizimi e debati por edhe atraksioni kulturor e turistik.

Kultura nuk është dhe nuk duhet të jetë vetëm prodhim e konsum i “qendrave” urbane, por një motor që e kthen “periferinë” në qendër dhe emancipon kështu Qytetin”, deklaroi ministrja.

Projekti është bashkëfinancim i Ministrisë së Kulturës dhe Rajonit të Pulias.

Po kështu, ministrja Mirela Kumbaro dhe Presidenti Michele Emiliano dakordësuan edhe bashkëpunimin me Teatrin e Operas dhe Baletit që këtë vit do të shtrijë kalendarin e turneve edhe në teatrot e Rajonit të Pulias.

Shqipëri-Pulia, kanë bashkëpunuar më herët në projektet e ArtVision dhe Bienalja e Krijuesve të Rinj të Mesdheut Mediterranea18.

 

 

Projekti

Projekti (në fazën embrionale) parashikon ndërtimin e një instalacioni mjedisor, që do të vendoset në kopsht në një pikë të përzgjedhur unanimisht. Instalacioni është menduar të jetë në formë panelesh të mëdha kristali, të ngjashme me një lloj “sere” me të njëjtën madhësi me qelitë e burgut në Turi. Këto pllaka strukturore prej kristali do të krijohen nga bashkimi i dy ose më shumë pllakash xhami dhe duke përfshirë në materialin që lidh (ky është një proces teknik i eksperimentuar tashmë) shtresa e puplash të shpërndara rastësisht në një mënyrë të tillë që mjedisi të duket si i formuar nga pupla shpendësh dhe se secila nga mijëra puplat e përdorura vepron si një ekran, i cili ndalon depërtimin e dritës gjatë gjithë ditës, duke ndryshuar ngjyrë herë mbas here në varësi të ndryshimit të ngjyrave të dritës natyrale. Në të njëjtën kohë, duke përfshirë edhe një burim artificial të lehtë ndriçimi në qendër të strukturës, e gjithë hapësira përreth do të karakterizohet nga miliona hijëza të vogla, të cilat do të ndërveprojnë me ambientin, duke e barë bërë atë vibrues dhe të ndryshueshëm. E parë nga jashtë, vepra do të duket si një far magjik dhe i papeshë. Kjo hapësirë (ende për t’u vendosur në se do të ketë çati ose jo) mund të mikpresë në qendër të saj një bimë … një trëndafil që do të jetë mysafiri i vetëm e i përhershëm. Instalacioni do të  bazohet në një platformë-bazë paksa ngritur nga toka, disa centimetra, e shpuar në qendër në mënyrë që të strehojë trëndafilin, si një vazo e madhe lulesh. Rreth kësaj strukture dhe të harmonizuara me disa prej pemëve më të mëdha që ky kopsht ka, do të vendosen disa statuja të mëdha (të plota ose të pjesshme) ekzistente, të cilat aktualisht janë të depozituara në pjesën e prapme të Muzeut të Artit Modern (GKA) në Tiranë. Statuja bronzi të hedhura në tokë gjatë revolucionit që solli shtetin e ri dhe statuja që përfaqësojnë liderët politikë (Lenin-in, Stalin-in …) të cilët Gramsci ndoshta duke aluduar i quan shokë në poezi, dhe nga të cilët (të paktën nga Stalini) pret ndihmë, pret një plan që do ta nxirrte atë nga burgu. Këto statuja (origjinale ose kopje) do të mbështillen me grila të veshura me bimë (por me karakteristika më të forta dhe më skulpturore sesa rrjetet e zakonshme që përdoren në këto raste) me qëllim mundësimin e rritjes së bimëve kacavjerrëse të cilat do të dalin plotësisht ose pjesërisht jashtë, të cilat do të lulëzojnë dhe do t’u bien gjethet sipas stinëve. Statujat do të komunikojnë me ‘serën’ në një rrafsh simbolik, sipas shpresës së Gramsci-t për të dalë nga burgu, duke bërë së bashku engjëjt dhe shokët, ndoshta të imagjinuara në poezi ashtu, si engjëjt që zhvendosin shtëpinë e Marisë nga Nazareti në Loreto, pra të aftë për të transportuar, si idealet, organet fizike në vende të tjera, duke i bërë ato organe shpirtërore. E gjitha kjo do të plotësohet me një projekt peizazhi dhe natyral që do të  thellohet më tej.