Negociatat, Juncker në Tiranë: Nuk kam ardhur me datë konkrete, vazhdoni reformat

Presidenti i Komisionit Europian  Jean-Claude Juncker, mbërriti dje në Tiranë, ndalesa e dytë e turneut të tij në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Presidenti Juncker vlerësoi reformat e ndërmarra, por theksoi se nuk ka ardhur në Shqipëri me një datë konkrete për çeljen e negociatave.

Shqipëria shpreson që të marrë një rekomandim të pakushtëzuar për hapjen e bisedimeve për anëtarësim, pasi rekomandimi i mëparshëm i vjeshtës së 2016, e lidhte vendimin me realizimin e reformës në Drejtësi dhe në veçanti me zbatimin e procesit të rivlerësimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve.

“Për ne, Ballkani Perëndimor dhe Shqipëria, veçanërisht, janë vende miq, aleatë dhe partnerë që kanë një perspektivë europiane, sepse Shqipëria është një vend thellësisht europian, por ne jemi ndarë nga historia, nga të papriturat e historisë për një kohë të gjatë, por tashmë nuk duhet humbur kaq shumë kohë sa na është dashur për t’u ndarë.

Në fakt bëhet fjalë për ta rishikuar historinë nëpërmjet pajtimit. Konstatoj me kënaqësi që Shqipëria nuk pushon së akumuluari progrese, sepse ka marrë shumë reforma strukturore në shumë fusha në jetën tuaj kombëtare, të cilat janë impresionante. Edhe këto progrese janë mbresëlënëse. Nëse këto vazhdojnë në këtë rrugë reformash, kjo do t’i lejojë Shqipërisë që Komisioni Europian të rekomandojë hapjen e negociatave.

Nuk kam ardhur në Tiranë për të bërë premtime bosh. Është shumë e lehtë që për të dhënë kënaqësi, t’ju them në këtë datë apo në atë datë do fillojmë negociatat, por nuk është ky qëllimi im. Por vetëm mund të inkurajoj Shqipërinë që të vazhdojë reformat e rëndësishme, që janë ndërmarrë sidomos në luftën kundër krimit, vetting-ut, organizimit të gjykatave. Ne do jemi përkrah Shqipërisë për ta ndihmuar të përgatisë anëtarësimin. Në mënyrë që vende të tjera të bashkohen me Bashkimin Europian do të na duhet që të gjitha problemet, grindjet ndërmjet vendeve kufitare të jenë të zgjidhura deri në datën e anëtarësimit. Unë vetëm mund të inkurajoj atë që Shqipëria kërkon t’i japë fund konflikteve territoriale, sepse kjo është një provë për angazhimin e Shqipërisë për t’u bërë sa më shpejt anëtare e BE. Deri atëherë, ne e mbështesim Shqipërinë në të gjitha përpjekjet, edhe në përmirësimin e marrëdhënieve me vendet e Ballkanit Perëndimor”, tha Juncker.

 

 

I pyetur nga gazetarët për çështjet e pazgjidhura mes Shqipërisë dhe Greqisë, presidenti Juncker theksoi se për t’u integruar në BE, duhet të ketë zero probleme me fqinjët.

Një pyetje për Presidentin Juncker; Duke qenë se një nga pikat e strategjisë së zhvillimit që ju prezantuat në shkurt në Parlamentin Europian ishte dhe shuarja e problemeve mes fqinjëve në Ballkanin Perëndimor. Si i shihni dhe si i vlerësoni negociatat e Shqipërisë me Greqinë për një sërë çështjesh të mbartura për shumë vite dhe veçanërisht për marrëveshjen e detit dhe a po i monitoroni këto negociata?

 

Presidenti Juncker: Ka të bëjë me problemet që mund të ekzistojnë ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë. Jam i mendimit se ato duhen zgjidhur sa më shpejtë të jetë e mundur. Këtu kemi një dritare mundësish të hapura, pra, duhet ta përdorim hapjen nga të dyja palët, për t’i lejuar këtyre vendeve të bien dakord për zgjidhjen e këtij problemi që nuk është ende një konflikt. Jam i bindur që vendet e rajonit, që kanë konflikte territoriale, do të përpiqen t’i kapërcejnë ato dhe këto nuk mund të bëhen pas anëtarësimit. Zgjidhja e tyre duhet bërë para anëtarësimit. Pra, dua t’i inkurajoj ato, si Shqipërinë edhe Greqinë, të bien dakord e ky është një element plus për të pranuar hapjen e negociatave kur të vijë momenti.

Për pjesën tjetër dua t’ju them se BE nuk i përket vetëm anëtarëve që janë aktualisht anëtarë të BE-së. Traktatet europiane e thonë qartë dhe në mënyrë jo ekuivokë se çdo vend ka prirje të bëhet anëtar i BE-së, me kusht që të plotësojë kriteret e anëtarësimit, që janë kritere që i takojnë vendeve të ndryshme kandidate. Kur Shqipëria të ketë në një mënyrë definitive, të ketë plotësuar të gjithë progresin që presim prej asaj dhe që pret ajo nga vetvetja, anëtarësimi do të jetë diçka e kryer. Të gjitha vendet që i plotësojnë kriteret, pavarësisht se çfarë bëjnë të tjerët, kanë prirje të bëhen anëtarë të BE-së. Ky është një proces i bazuar në meritat e secilit vend, të secilit shtet.

 

Nuk kemi thënë se Serbia dhe Mali i zi , do të jenë detyrimisht anëtare të BE në vitin 2025

Zoti Juncker, në strategjinë e zgjerimit, Brukseli flet me një datë të mundshme sa i përket anëtarësimit të Serbisë dhe Malit të Zi, por jo për Shqipërinë. Ndërkohë që këto dy vende nuk e kanë nisur reformën në drejtësi, Shqipëria e ka nisur reformën në drejtësi dhe ju prisni rezultate konkrete prej saj. Si e shpjegoni faktin që në strategjinë tuaj. Serbia duket më përpara se Shqipëria në këtë aspekt.

Presidenti Juncker: Lidhur me pyetjen tuaj të parë dua t’ju them se në të kundërt me saç thuhet kudo, ne vetë nuk kemi thënë se Serbia dhe Mali i Zi do të jenë detyrimisht anëtarë të BE-së në vitin 2025. Anëtarësimi i drejtohet të gjitha vendeve. Pra, mund të jetë ajo datë, ose më shpejt, ose më vonë. Kur çdo vend të ketë plotësuar kriteret e anëtarësimit, ne do veprojmë në mënyrë të tillë që përpjekjet e çdo vendi të njihen nga BE. Pra, nuk është momenti të thuhet, të shkruhet se Shqipëria do trajtohet në mënyrë të keqe, të pafavorshme. Ne duam ta mbështesim fort përpjekjet e Shqipërisë që janë të mëdha dhe nuk është çështja të mos merren parasysh meritat e Shqipërisë.