Ministrja Kumbaro nis tryezën e diskutimeve me artistët

Në mjediset e ministrisë së Kulturës u zhvillua një tryezë konsultimi për projektligjin e Artit të Kulturës, për të diskutuar dhe konsultuar disa nga amendimet e këtij drafti.

Ministrja e Kulturës Mirela Kumbaro, theksoi edhe njëherë se projektigji i ri synon decentralizimin e strukturave institucionale si dhe lehtësim të procedurave në realizim të veprimtarive kulturore.

“Bëhet fjalë për 2-3 ndryshime në ligj, të cilat nxisin  cilësinë e artistëve, pasi parashikon lehtësira dhe thjeshtëzim  në procedurat ligjore për realizimin e veprimtarive artistike kulturore që kryhen me ligjin e artit dhe kulturës, ndërsa theksoj se Teatri Kombëtarë shtohet me dy hapësira të reja siç është Qendra Multifunksionale, “Skena e Re”.

Në takim merrnin pjesë disa nga aktorët e regjisorët e mirënjohur të skenës shqiptare Bujar Asqeriu, Artan Imami, Laert Vasili, Spiro Duni dhe Armando Bora, të cilët diskutuan dhe ngritën disa shqetësime në lidhje me teatrin, që nga ndërtesa tejet e rrënuar e TK,  kushtet e vështira të punës e deri në probleme të cilësisë artistike, statusit të artistit dhe rregullimit të ligjit për artin dhe kulturën i vitit 2010.

Ministrja sqaroi ndryshimet në projektligj, të cilat nuk prekin thelbin e ligjit ekzistues, por përmirësojnë procedurat për nxitje të krijimtarisë artistike, duke nisur nga institucionet publike të artit dhe kulturës e deri në nxitje për institucionet që nuk e kanë në veprimtarinë e tyre aktivitetin kulturor, duke thjeshtësuar procedurat.

Pas një konsultimi në ambientet e Teatrit Kombëtar Sindikatat e artistëve të skenës dhe ekranit, Sindikata e pavarur e teatrit dhe Komuniteti i artistëve dhe studentëve  të arteve skenike u përfaqësuan në këtë takim me artistët Ema Andrea, Kastriot Çipi, të cilët sollën kërkesat e artistëve :

1.Të anullohet vendimi për zhvendosjen e Teatrit Kombëtar dhe të bëhet transparenca e plotë në lidhje me projektin e ndërtimit të teatrit të ri.

2.Të pezullohet projekt ligji dhe të hapet dialogu me përfaqësues të komunitetit për një projektligj tjetër.

Për sa më lart, kërkojmë një takim të hapur në sallën e Teatrit Kombëtar, brenda javës së ardhshme”.