Fruthi, rëndohet gjendja,132 fëmijë të prekur në Tiranë

 

Situata e krijuar nga “fruthi” në vendin tonë ka bërë të mblidhet ditën e sotme Komisioni i Shëndetësisë, ku e pranishme ka qenë zëvendësministrja Mira Rakacolli.

Zëvendësministrja e Shëndetësisë, Mira Rakacolli tha se rastet e para të të prekurve nga fruthi, janë regjistruar më 10 janar të këtij viti.  Ndërsa deri tani kanë humbur jetën 2 fëmijë.

Rakacolli u shpreh se vetëm në kryeqytet janë regjistruar 132 raste.  Nga pacientët e vegjël, të prekur,  74% kanë qenë të pa vaksinuar.

Sipas Rakacollit, Ministria e Shëndetësisë,  ka vënë 10 mijë doza vaksinash fruthi, në dispozicion të Spitaleve Pediatrike. Vaksina po përdoren.

Autoritetet rekomandojnë që në rast epidemie të vaksinohen dhe fëmijët  nënë 9 muajsh. Pavarësisht frikës nga efektet anësore, që mund të paraqesë kjo vaksinë.

Mendohet se kjo vaksinë, mund të shkaktojë sindromën ‘Down’.

Pak më parë, doktoresha Jakab, përgjegjëse e OBSH për Evropën, u shpreh se: “Shifra të tilla janë një tragjedi e vërtetë, që nuk mund ta pranojmë”,

Njëkohësisht, dhe OBSH thotë se është angazhuar në fronte të ndryshme, për të parandaluar përhapjen e rasteve të reja. Ku rol kryesor ka ndërgjegjësimi i publikut për vaksinimin.