Europa Juglindore: Lufta e Parë Botërore në librat e historisë
Ishte atentatori i Sarajevës një hero apo terrorist? Cilat janë arsyet e shpërthimit të Luftës së Parë Botërore? Nxënësit në vendet e Europës Juglindore lexojnë përgjigje të ndryshme...
25/07/2014
Europa Juglindore: Lufta e Parë Botërore në librat e historisë
Ishte atentatori i Sarajevës një hero apo terrorist? Cilat janë arsyet e shpërthimit të Luftës së Parë Botërore? Nxënësit në vendet e Europës Juglindore lexojnë përgjigje të ndryshme...
70 vjet nga atentati kundër Hitlerit
Më 20 korrik 1944 oficeri gjerman Stauffenberg vendosi një valixhe dokumentash pranë Adolf Hitlerit në shtabin e tij. Bomba shpërtheu, por Hitleri shpëtoi rastësisht. Cili ishte skenari i...
19/07/2014
70 vjet nga atentati kundër Hitlerit
Më 20 korrik 1944 oficeri gjerman Stauffenberg vendosi një valixhe dokumentash pranë Adolf Hitlerit në shtabin e tij. Bomba shpërtheu, por Hitleri shpëtoi rastësisht. Cili ishte skenari i...
Eduard Shevarnaze – Një jetë sovjetiko-gjeorgjiane me rëndësi ndërkombëtare
Eduard Shevarnaze si ministër i jashtëm në qeverinë e Gorbaçovit i dha fund Luftës së Ftrohtë dhe mundësoi bashkimin e Gjermanisë. Tani ai ndërroi jetë në moshën 86-vjeçare. Një...
07/07/2014
Eduard Shevarnaze – Një jetë sovjetiko-gjeorgjiane me rëndësi ndërkombëtare
Eduard Shevarnaze si ministër i jashtëm në qeverinë e Gorbaçovit i dha fund Luftës së Ftrohtë dhe mundësoi bashkimin e Gjermanisë. Tani ai ndërroi jetë në moshën 86-vjeçare. Një...
SHBA, 214 vjet më parë, funeral madhështor për Xhorxh Uashingtonin
26 dhjetor 1799 - Katër mijë vetë përcjellin funeralin e Xhorxh Uashingtonit; "i pari në luftë, i pari në paqe, i pari në zemrat e amerikanëve", siç tha atë ditë ligjvënësi Henry...
26/12/2013
SHBA, 214 vjet më parë, funeral madhështor për Xhorxh Uashingtonin
26 dhjetor 1799 - Katër mijë vetë përcjellin funeralin e Xhorxh Uashingtonit; "i pari në luftë, i pari në paqe, i pari në zemrat e amerikanëve", siç tha atë ditë ligjvënësi Henry...
99 vjet Shqipëria republikë
Më 24.12.1924 - Shqipëria shpallet republikë: Ahmet Zogu hyri triumfalisht në Tiranë pas rrëzimit të Fan Nolit. Deri atëherë Shqipëria ishte principatë.  Zogu i kërkoi parlamentit...
24/12/2013
99 vjet Shqipëria republikë
Më 24.12.1924 - Shqipëria shpallet republikë: Ahmet Zogu hyri triumfalisht në Tiranë pas rrëzimit të Fan Nolit. Deri atëherë Shqipëria ishte principatë.  Zogu i kërkoi parlamentit...
105-vjetori i Kongresit të Manastirit, historia e Alfabetit Shqip
Sot shënohet 105-vjetori i Kongresit të Manastirit, ku u themelua Afabeti i përbashkët Shqip. Ja një historiografi i këtij eventi historik:   Nga data 14 deri më 22 nëntor 1908 në...
22/11/2013
105-vjetori i Kongresit të Manastirit, historia e Alfabetit Shqip
Sot shënohet 105-vjetori i Kongresit të Manastirit, ku u themelua Afabeti i përbashkët Shqip. Ja një historiografi i këtij eventi historik:   Nga data 14 deri më 22 nëntor 1908 në...
PANDI NASI, NJË MIK MË PAK NGA PËRMETI…
(Publikohet në "Impakt", reportazhi "PANDI NASI NJË MIK MË PAK NGA PËRMETI", botuar në gazetën "Shqip" më datë 24.10.2011 me rastin e përvjetorit të ndarjes nga jeta, të kësaj figure të...
24/10/2013
PANDI NASI, NJË MIK MË PAK NGA PËRMETI…
(Publikohet në "Impakt", reportazhi "PANDI NASI NJË MIK MË PAK NGA PËRMETI", botuar në gazetën "Shqip" më datë 24.10.2011 me rastin e përvjetorit të ndarjes nga jeta, të kësaj figure të...
Fundi i Qemalizmit në Turqi
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE...
24/09/2013
Fundi i Qemalizmit në Turqi
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE...
11 shtatori 2001, Pearl Harbori i dytë
Katër avionë të linjave civile amerikane dhe 19 persona të konsideruar si terroristë të lidhur me Al Qaedën e drejtuar nga Osama Bin Laden ishin dispozitivi i mjaftueshëm njerëzor dhe...
13/09/2013
11 shtatori 2001, Pearl Harbori i dytë
Katër avionë të linjave civile amerikane dhe 19 persona të konsideruar si terroristë të lidhur me Al Qaedën e drejtuar nga Osama Bin Laden ishin dispozitivi i mjaftueshëm njerëzor dhe...